در مقاله پیشین به بررسی دریل و مته و انواع آن ها پرداختیم .دریل ستونی یکی از انواع دریل هایی است که کاربرد فراوانی در کارهای تخصصی نجاری، صنایع و کارگاه ها دارد. دریل ستونی،همانند دریل های معمولی به منظور سوراخ کاری در سطوح چوب، فلز و پلاستیک مورد استفاده قرار می گیرد اما تفاوت هایی با دیگر دریل ها دارد. در واقع از دریل ستونی برای سوراخ کردن سطوحی که به دقت زیادی نیاز دارند،استفاده می شود.

دریل ستونی چیست؟

یکی از عمده ترین تفاوت های دریل ستونی با دیگر دریل ها این است که ،دریل های ستونی ثایت هستند و نمیتوان آن ها  جا به جا کرد،و به صورت عمودی بر روی میز و یا بر روی زمین کارگاه های نجاری و کارخانه های صنعتی قرار می گیرند. اغلب این نوع دریل ها مجهز به میز قابل تنظیم هستند که میز آن ها در ارتفاع های مختلف قابلیت قرارگیری و تنظیم دارد. دریل های ستونی نیز مانند دریل های دستی قادرند با مته های مختلف کار کنند و سوراخ هایی با قطرهای متفاوت ایجاد نمایند. طراحی دریل ستونی به گونه ای است که در هنگام سوراخ کاری های دقیق نیازی وارد کردن فشار دست نیست و دستاه از دقت و قدرت مناسبی در سوراخ کاری برخوردار است. در واقع می توان گفت دقت و قدرت بالا از ویژگی های بارز و مهم دریل ستونی است.

توجه داشته باشید که این دریل مناسب استفاده خانگی نمیباشد زیرا با توجه به این که دریل های ستونی از وزن زیاد و ابعاد بزرگی برخوردار هستند ،برای استفاده از آن ها به محیط های کاری بزرگ احتیاج است.طراحی دریل های ستونی به گونه ای است که دقت سوراخ کاری را بالا برده و برخلاف دریل های معمولی نیازی به ثبات و عدم لرزش دست کاربر در هنگام سوراخ کاری ندارند.

کاربرد دریل ستونی

  • سوراخ کاری سطوح مختلف با دقت و قدرت بالا

  • قلاویز کردن

  • خزینه کاری

 

اجزای دریل ستونی

  • اسپیندل: این جز از مهمترین اجزای دریل ستونی است که به عنوان یک عضو چرخشی در دریل ستونی قابلیت تنظیم سرعت دارد. مته را بر روی اسپیندل نصب میکنند و سرعت آن نسبت به نوع مته نصب شده از ۲۰ تا ۴۰۰۰ دور در دقیقه متغیر است.

  • کله گی: به بخش بالایی دریل ستونی ،کله گی گفته می شود. در داخل آن،دو فلکه و یک تسمه وجود دارد، که یک فلکه به الکتروموتور و فلکه دوم به محور دریل وصل شده است.

  • اهرم ها: با وجود اهرم ها گردش قطعه کار بر روی میز کار به آسانی صورت میگیرد. همچنین قابلیت افزایش میزان قدرت از مزیت های دیگر وجود اهرم ها می باشد. در واقع در دریل ستونی نیازی به حرکت دست نمیباشد، بلکه این کار توسط اهرم انجام می شود.

  • تسمه: اتصال دو فلکه به یکدیگر توسط تسمه انجام می شود. همچنین این قسمت مسئولیت انتقال حرکت را به عهده دارد.

  • عمق سنج: مشخص کردن عمق سوراخ کاری، به میزان دلخواه با استفاده از عمق سنج  صورت می گیرد.

  • سه نظام: قسمتی از دریل ستونی که مته درون آن قرار می گیرد، سه نظام است. این قسمت را می توان نسبت به مته مورد نظر و یا قطعه کار تغییر داد.

  • میز کار: بخش مهم دیگر از دریل ستونی را میز کار تشکیل می دهد. این میز به دو صورت ثابت و گردشی موجود است . ارتفاع میز کار نیز در صورت نیاز قابل تنظیم است، به گونه ای که می توان آن را به سه نظام دریل نزدیک و یا دور کرد.

  • پایه و بدنه: این دو قسمت برای نگه داشتن دریل ستونی استفاده می شوند و معمولا پایه ها بر روی زمین محکم می شوند.

کارکرد دریل ستونی چگونه است؟

مکانیزم حرکتی دریل ستونی، بر اساس یک سیستم چرخشی با نام اسپیندل طراحی شده است. در این دریل مته بر روی سه نظام که در انتهای اسپیندل قرار دارد، نصب می شود و حرکت آن به صورت عمودی و به وسیله یک دسته دوار کنترل می شود. این مکانیزم باعث سوراخ کاری دقیق بر روی سطوح مختلف میشود و کیفیت انجام کار را بالا میبرد. علاوه بر این دریل های ستونی مجهز به مکانیزم توقف عمق هستند، که امکان سوراخ کاری با عمق ثابت را برای کاربر فراهم می کنند.

 

ا چوب

نکات انتخاب دریل ستونی

  • نوع دستگاه: دریل های ستونی در دو نوع رومیزی و ثابت (زمینی) در بازار موجود می باشند. دریل های رومیزی وزن سبک تر و ابعاد کوچکتری دارند، که در نتیجه حمل و نقل آن ها آسان تر است. مدل های ثابت یا زمینی  سنگین تر هستند و حمل و نقل آن ها کمی دشوار است، اما توجه داشته باشید که ، قدرت بیشتری دارند.

  • سایز: جالب است بدانید که،سایز سه نظام در دریل های ستونی با قدرت موتور ،رابطه مستقیم دارد ،به این صورت که، هر مقدار سایز سه نظام بزرگ تر باشد، موتور قوی تر و اجزای دریل ستونی نیز بزرگتر می شوند. هرچه سایز سه نظام کوچک تر باشد ،دریل های ستونی ارتفاع و چثه کوچک تری خواهند داشت و بر روی میز گذاشته می شوند.

  • توان: هر مقدار، توان دریل ستونی بالاتر باشد، قدرت آن نیز بیشتر است و قابلیت سوراخ کاری سطوح سختری را دارد.  برای بررسی توان این دستگاه باید میزان وات آن را در نظر گرفت.

  • سرعت:دریل های ستونی قابلین کار با سرعت های مختلف را دارند، تا امکان سوراخ کاری در سطوح مختلف برای کاربر فراهم شود. توجه داشته باشید که برای سوراخ کاری سطوح سخت تر ،سرعت مته پایین تر میباشد. سرعت در دریل های ستونی به وسیله جابه جا کردن تسمه در قرقره های بالای دستگاه انجام می شود.

  • قابلیت تنظیم میز: میز قسمتی از دستگاه دریل ستونی است که قطعه کار بر روی آن قرار می گیرد و معمولا در اکثر دریل های ستونی امکان تنظیم میز در ارتفاع مختلف وجود دارد. همچنین در برخی مدل های دریل ستونی می توان میز را به طرفین و تا زاویه ۴۵ درجه چرخاند و در مدل های پیشرفته تر تا ۳۶۰ درجه امکان چرخش فراهم می شود، تا امکان سوراخ کاری در زوایای مختلف امکان پذیر باشد. نمونه ای دیگر از دریل های ستونی ، به چراغ LED مجهز هستند، که به عنوان یک راهنما عمل کرده و محل دقیق ایجاد سوراخ را نمایش می دهند.