حتما میدانید که ،میخ از قدیمی‌ترین فن آوری های اتصال چوب به چوب بوده است. پیچ نیز سال‌هاست به‌عنوان یک اتصال محبوب و مرسوم در بین فعالان صنعت چوب رواج یافته است.در بیشتر مواقع، شما می‌توانید برای اتصالات بادوام و پایدار هم از پیچ‌ها و هم از میخ‌ها استفاده کنید.

همانطور که میدانید، استفاده از میخ به‌مراتب ساده‌تر از استفاده از پیچ گوشتی‌های دستی برای پیچاندن پیچ‌ها بوده است.اما در ادامه سیر پیشرفت پیچ‌ها، ظهور پیچ‌های موسوم به چهارسو (سر فیلیپ) در سال ۱۹۳۰ حرکتی آهسته ،مهاجرت به سمت پیچ‌ها شروع شد.پیچ‌های شیار دار یا دو سو که در ابتدا استفاده می‌شدند برخلاف انواع چهار سو (سر فیلیپ) کار را سخت‌تر می‌کردند و پیچاندن پیچ در چوب با آن‌ها کار آسانی نبود و نیست.

پیشرفت بعدی در نجاری با ظهوره پیچ بندهای بادی و برقی برداشته شد. این قدم بزرگ استفاده از پیچ‌ها را در نجاری و صنایع دیگر به‌صورت تصاعدی افزایش داد.

و اما پیشرفت اساسی، وقتی به وقوع پیوست که پیچ بندهای شارژی وارد بازار شدند. با عمومی شدن پیچ گوشی‌ها و پیچ بندهای شارژی بین مردم ،استفاده از پیچ بسیار گسترده شد تا به امروز که پیچ گوشتی شارژی جزو جدا نشدنی هر کارگاه کوچک و بزرگی شده است.

به موازات پیشرفت پیچ بند و دریل‌های شارژی، میخکوب‌های بادی و شارژی نیز موجب استفاده راحت‌تر، ایمن‌تر و بسیار سریع‌تر از انواع میخ شده‌اند. با ورود میخ کوب‌های بادی و شارژی، دوباره استفاده از میخ رونق گرفت.

باید بدانید  که، میخ‌ها شکنندگی کمتری نسبت به پیچ‌ها دارند و میخ‌ها در برابر بریده شدن ناشی از ضربه و استهلاک مقاومتشان بیشتر است و معمولا تحت فشار نمی‌شکنند و خم می‌شوند.اما باید گفت که،پیچ‌ها شکنندگی بیشتری دارند ولی به دلیل وجود دندانه‌های مارپیچ و رزوه روی آن کشش و نگه دارندگی خیلی بیشتری بین دو قطعه از چوب ایجاد می‌کنند.

پیچ در اتصالات چوبی مقاومت بهتری در کشش‌ها و تنش‌ها ایجاد می‌کند و دو قطعه را با فشار بیشتری محکم نگه می‌دارند.بنابراین این انتخاب پیچ یا میخ کاملاً وابسته به نوع پروژه‌ای است که قرار است اجرا شود. به‌طور کلی استفاده از میخ‌ها در نجاری (ام دی اف و صفحه مدنظر نیست) بیشتر است.

  • چه زمانی از میخ استفاده می‌کنیم

باید توجه داشت که،میخ‌ها سریع‌تر و راحت‌تر در چوب نصب می‌شوند و در مقایسه ارزان‌تر از پیچ نیز هستند. اگر میخکوب داشته باشید، این روند بسیار راحت‌تر و سریع‌تر خواهد شد. میخ قابلیت این را دارد که،بدون شکستن خم شود، ولی پیچ تحت چنین خمشی میشکند.

 برای اتصال دو قطعه چوبی که تحت فشار جانبی است، بهترین گزینه انتخاب میخ هست. به‌عنوان مثال پله‌های نردبان باید با استفاده از میخ به پایه نردبان متصل شوند تا در اثر نیرویی که از بغل به پیچ وارد می‌شود، نشکند. میخ‌ها در اثر فشار خم می‌شوند؛ اما پیچ ها می‌شکنند.

  • مزایای میخ برای اتصال چوب:

  1. قیمت میخ نسبت به پیچ پایین تر است و همین علت میخ مقرون به صرفه میباشد.

  2. سرعت نصب میخ نسبت به پیچ بیشتر است و میخ را می‌توان استفاده از چکش یا میخکوب نصب کرد.

  3. استفاده از میخ در نمای سازه. چون میخ دید کمتری نسبت به پیج دارد. میخ‌های سوزنی (مخصوص میخکوب بادی) یکی از گزینه‌های مناسب پیش روی شما هستند.

  4. در سازه های سبک چوبی که بار زیادی روی آن قرار ندارد، می‌توانید از میخ استفاده کنید.

  5. تقریبا منعطف به تغییر پذیری میخ نسبت به پیچ.اگر به‌طور اتفاقی با وارد شدن ضربه میخ خم شد، می‌توان با ضربه چکش میخ را به حالت قبل برگرداند.

  6. میخ استحکام برشی بیشتری دارد.

(استحکام برشی به معنای تحمل میزان نیرویی است ،که از طرفین به میخ یا پیچ وارد می‌شود. میخ انعطاف پذیری بیشتری نسبت به پیج دارد و میخ می‌تواند در برابر این نیرو از خود انعطاف بیشتری نشان داده و خم شود. پیچ اما با توجه به جنس ساخت آن‌ها در برابر نیروهای برشی (فشار از مجاور) استحکام کمتری داشته می‌شکنند.)

  • معایب میخ برای اتصال چوب به چوب :

 

  1. میخ ها مناسب تخته های چندلایی چوبی و MDF نیستند و موجب ایجاد ترک و شکستگی در آن ها خواهند شد.

  2. کم بودن استحکام میخ ها نسبت به پیچ

  3. زنگ زدگی میخ ها در برابر رطوبت

  • کاربردهای میخ در صنعت چوب :

 

  1. ساخت چهارچوب و کلاف‌های چوبی

  2. قاب گیری و کلاف کردن چهارچوب درب و پنجره

  3.  نصب قرنیز به دیواره‌

  4. استفاده از میخ‌های سرگرد و کوچک در نماکاری

  5.  اتصال موقت دو قطعه چوبی برای استفاده از پیچ (در MDF سازی کاربرد دارد)

  6.  ساخت دکوری‌های چوبی

  7. نصب زهوار و چهارچوب درب‌های کابینت

  8. نصب کردن کابینت بر روی دیوار، ساخت اسباب بازی‌های چوبی، قفسه‌های کتاب و دیگر کارهای مربوط به چوب.

 

 

  • چه زمانی از پیچ استفاده می‌کنیم

توجه داشته باشید که،اگر فشار وارده به اتصال از نوع کششی باشد، پیچ  گزینه‌ی بهتری است. پیچ در حالت طولی مقاومت بسیار بالایی دارد. رزوه‌های پیچ به‌خوبی در برابر فشار کششی (طولی) مقاومت می‌کنند و دو قطعه را از هم جدا نمی‌کنند.بطور مثـال در ساخت جعبه های بسته بندی وندا چوب از پیچ استفاده میشود.

پیچ‌هایی که در چوب استفاده می‌شوند به دو گروه تقسیم میشوند:

  1. پیچ‌های دارای نوک تیز (پیچ چوب)

  2. پیچ‌هایی با نوک صاف

پیچ و مهره در جاهایی که سازه‌های چوبی ، بار زیادی به محل اتصال آن‌ها وارد می‌شود ،بسیار کاربردی هستند. در این مواقع استفاده از میخ یا اتصالات چوبی دیگر از مقاومت سازه می‌کاهد.

در صنایعی مانند ساخت مصنوعات چوبی با MDF با توجه به چگالی و سفتی‌ ام دی اف از روشی تلفیقی استفاده می‌شود. به این صورت که سوراخی با قطر کمی کمتر از پیچ روی‌ام دی اف ایجاد شده (خزینه کردن) و سپس از پیچ نوک تیز (پیچ ام دی اف) برای اتصال دو قطعه استفاده می‌شود.

اگر قرار است صفحات چوبی مانند MDF، نئوپان، پلای وود و … را به هم متصل کنید، پیچ بهترین و ارزان‌ترین گزینه است.

 

  • مزایای پیچ:

  1. پیچ ها مقاومت فشاری بالایی دارتد.

  2. پیچ ها مناسب برای اتصال صفحه های چوبی (ام دی اف، لترون، تخته فشرده، پلای وود و …) است.

  3. پیچ ها در برابر زنگ زدگی مقاوم هستند و روکش روی آن از تماس فلز پیچ با رطوبت جلوگیری می‌کند.

  4. ابعاد و اندازه های مختلف چوب در بازار

  5. در صورت نیاز، پیچ راحت تر از میخ از پیچ جدا می‌شود.

  • معایب پیچ:

  1. سر پیچ از بدنه آن بزرگ‌تر است و به همین دلیل بهتر است از پیچ برای قسمت نمای کار استفاده نکنید.

  2. برای نصب پیچ نیاز به پیچ بند و نیروی ماهر است.

  3. پیچ های انعطاف‌پذیر نیستند و تحمل نیروی زیاد از بغل را ندارند.